Der maa vaere en blonde.jpg

Spørgsmål & Svar

Index / Brystproteser / Spørgsmål & svar

 

FAQ

+ Hvor kan jeg få min første brystprotese/delprotese og kan der være egenbetaling?

Du har ifølge loven frit leverandørvalg - uanset hvad der står på din bevilling. Du bestemmer med andre ord selv, hvor du vil få dine brystproteser. Mange kommuner indgår aftaler med en enkelt leverandør, der leverer brystproteser til en aftalt pris. Oftest følger vi i Props & Pearls disse priser, således at du ikke skal betale for at få dine proteser hos os.

+ Hvor mange brystproteser må jeg få fra kommunen og hvordan får jeg en bevilling?

Det mest almindelige er, at kommunen bevilliger 1 brystprotese + 1 skifteprotese lige efter operation. Herefter 1 protese om året. Hospitalet, hvor du er blevet opereret, sender ansøgning til din kommune om bevilling til de første proteser. Kommunen sender din bevilling til dig via e-boks. De efterfølgende bevillinger skal du selv ansøge om hos kommunens hjælpemiddelafdeling. Det foregår elektronisk.

+ Hvad hvis jeg har brug for delprotese efter brystbevarende operation eller recon?

Hvis du oplever asymmetri efter brystbevarende operation (opstår ofte efter strålebehandlingen, der trækker vævet sammen) er du berettiget til samme antal proteser som ved fjernelse af brystet. Du skal selv ansøge kommunen. Kommunerne yder som regel ikke bevilling til proteser ifm. etableringen af din rekonstruktion, men efter rekonstruktion, hvis du har brug for delprotese til at skabe symmetri.

+ Hvad hvis min brystprotese er blevet for stor/lille?

Hvis din krop ændrer sig således at den brystprotese du har ikke længere passer, har du ret til at modtage en ny protese (og i nogle kommuner også en skifteprotese).

+ Min selvsiddende protese sidder ikke godt nok fast – hvad kan jeg gøre?

Det er vigtigt, at du skrubber din selvsiddende protese med Amoena proteserens og neglebørste, hver gang du har brugt den. For at fjerne døde hudceller. Hvis du alligevel har svært ved at få protesen til at sidde fast, kan det hjælpe at affedte huden med skintonic, inden du sætter protesen på huden. Husk ikke at bruge nogen former for creme på huden inden du påsætter den selvsiddende protese.

+ Hvor ofte bør jeg skifte til ny brystprotese?

Brystproteserne suger fugt og sved fra huden. Derudover kan protesen godt falde lidt sammen over tid. Derfor anbefales du at skifte protese en gang om året.

Nogle kvinder oplever, at de har brug for at skifte oftere end en gang om året – pga. svedlugt eller hvis de eks. er meget sports-aktive. Tal med din kommune om dette, hvis du har behov for ekstra proteser. Ifølge loven kan du få proteser ”efter behov”.